Μετά από έγκριση της ίδιας, αναδημοσιεύω κείμενο της Σοφίας Σοφιοπούλου από την Λευκωσία.

Κάποτε, μου είχε γράψει ένας φίλος: “Δεν κουράστηκες να ασχολείσαι ρε Σοφία;”

Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα. Έρχονται όμως στιγμές σαν την χθεσινή που σου λένε ότι δεν δικαιούσαι να νιώσεις κουρασμένη.

“Θα αποδοθούν ευθύνες εάν και όπου υπάρχουν!”

Πόσες φορές ακούσαμε την φράση – έχει καταντήσει πέρα από κλισέ πια – και ευθύνες δεν είδαμε ούτε να υπάρχουν, ούτε να αποδίδονται.

Εν τω μεταξύ, μόνο τις τελευταίες μέρες:

 • Ασχολούμαστε με το κτίριο της βουλής και τα 100 εκατομμύρια που θα δώσουμε για να κτίσουμε νέο γιατί το παλιό δεν μας χωρά και δεν μας αρμόζει.
 • Έχουμε πάθει παροξυσμό γιατί τα μπούκικα μας δίνουν πρώτο φαβορί στην Γιουροβίζιον. Ο υπουργός οικονομικών θα ανοίξει τα ταμεία για να διοργανώσουμε τον επόμενο διαγωνισμό σε περίπτωση που κερδίσουμε γιατί προφανώς λεφτά υπάρχουν (γι’ αυτό τον ευγενή σκοπό και μόνο φυσικά).
 • Επιβεβαιώσαμε ότι πετρελαιοδεξαμενές θα μετακινηθούν (κάποτε) και μετά από ακόμα καμιά ντουζίνα χρονοδιαγράμματα, ή ώσπου να εκραγεί καμιά, ότι έρθει πρώτο.
 • Οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν γεώτρηση στην δική μας ΑΟΖ πριν από εμάς, αλλά δεν ανησυχούμε, γιατί “έχουν γνώσιν οι φύλακες”!
 • Η αστυνομία πυροβόλησε πέντε φορές το αυτοκίνητο πολίτη επειδή τον εξέλαβε για τον Μούζο που καταζητείτο, αλλά δεν πειράζει γιατί ο κακοποιός (όχι ο πυροβολημένος), είχε τραυματίσει συνάδελφό τους, άρα…
 • Η αστυνομία, πάλι, ξέρει ποιοι κατασκευάζουν τις βόμβες, ποιοι τις βάζουν σε καφετέριες κλπ, αλλά δεν κάνει κάτι (ή κάνει και δεν μας λέει) γιατί εμείς, οι πολίτες δεν έχουμε αποδείξεις για τις καταγγελίες μας.
 • Η κάθε Κουρσουμπά και η κάθε Λοττίδου (επίτροποι) αρνούνται να δώσουν στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή επειδή δεν δικαιούται να τα έχει (λένε).
 • Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα νομοσχέδια που χρυσοπλήρωσε και αφορούν την επόμενη μέρα της διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα από μας και δεν πρέπει να μάθουμε.
 • Στα νοσοκομεία αρνούνται να κάνουν αξονική για κτύπημα στο κεφάλι γιατί δεν είναι στο πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο προνοεί εξετάσεις και γιατρούς από το εξωτερικό μόνο όσον αφορά τους επώνυμους.
 • Η εκκλησία και οι δικηγόροι της ασχολούνται με τα χωράφια που πούλησαν πριν 20 χρόνια στην Ελληνική Δημοκρατία και τα θέλουν πίσω με τόκο γιατί δεν έκτισαν τελικά πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία.
 • Και κάποιοι πολίτες απειλούν το κράτος, ότι αν δεν συμφωνήσει άμεσα για λύση του κυπριακού, θα πάνε να μείνουν στο ψευδοκράτος, επειδή εκεί βρίσκεται ο παράδεισος, έτσι για να μας τιμωρήσουν εμάς τους ηλίθιους που επιμένουμε να ζούμε στην κόλαση. Ενώ κάποιοι άλλοι, προτιμούν να αγοράζουν βενζίνη, φράουλες, παντελόνια μαϊμού και παυσίπονα από τα κατεχόμενα, επειδή κερδίζουν κάποιες δεκάδες ευρώ.

Είμαστε κράτος και κοινωνία σε ηθική κατάπτωση και αποσύνθεση. Βρωμούμε από όπου και αν μας πιάσεις. Όσοι αντιδρούν, είναι μια μικρή και θλιβερή μειοψηφία, σχεδόν περιθωριακοί…

Αυτά με θυμό, θλίψη και απαισιοδοξία.

Σοφία Σοφιοπούλου
Λευκωσία, 11 Μαΐου, 2018