Αυτά ξέρουμε, αυτά λέμε και αυτά πράττουμε είς νήσον Κύπρον. Το πείσμα του Κυπριακού γαϊδουριού (γιόρκιν μας, δόξασι ο Θεός) δεν μας επιτρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και το πνεύμα σε νέες ιδέες. Τί «νέες» δηλαδή! Ολα πανάρχαια είναι. Εκεί βρίσκονται και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις.

Ο μύθος του στρουθοκάμηλου καλά κρατεί το κεφάλι μας στην άμμο. Μή φοβού, βλάκα Κύπριε! Βγάλε το κεφάλι σου από την άμμο και αντίκρυσε τον ήλιο, μπας τζιαί δείς φώς, τζιαί ‘ σύ, τζιαί ‘ μείς!

Για παράδειγμα, στο facebook του ο εξάδελφος Χάρης Παφίτης συνέταξε και ανέρτησε ένα κειμενάκι για την χρήση των Ελληνικών στο Internet. Τα βάζει ο Χάρης με όσους χρησιμοποιούν greeklish κατά κόρον στο Internet. Μου φαίνεται αντιλαμβάνεται ο Χάρης, όπως κι εγώ, ότι η γλώσσα μας είναι μεταφορέας (“carrier”) της Ελληνικότητας μας και της παράδοσης μας. Αυτοί που δέν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα (για παράδειγμα οι Τούρκοι και οι Ελληνες της Αριστεράς) κτυπούν την Ελληνικότητα της Κύπρου κτυπώντας και την γλώσσα μας.

‘Ενας σύνδεσμος του Χάρη Παφίτη, ο Ανδρέας Ζαντής, σχολίασε το κειμενάκι του Χάρη λέγοντας «xipalare llion Charoulli mou….. ego panta imoun pedi me idikes ananges… den ta kataferno me tin orthografia. me ta greeglish vrika lisi. h Glossa eine gia na tin chrisimopioume na epikinonoume… efoson epikinonoume ke etsi den iparchi logos sizitisis…»

Παραθέτω την δική μου παρέμβαση και τον «διάλογο» με τον Ανδρέα Ζαντή. Ο τελευταίος απεφάσισεν τελικώς να «αποσυρθεί», με το πρόσχημα ότι συνέχιση της «συζήτησης» αυτής στο facebook του Χάρη θα αποτελούσε ασέβεια προς τον Χάρη.

Μεταφέρω λοιπόν την συζήτηση στο δικό μου blog.

Ανδρέα Ζαντή, το πρόσχημα αφαιρέθηκε τώρα.

Ή μάλλον, φάε το χταποδούιν σου, τζιαί χαβάν σου…